Innerlijke blijheid

Ik ben mezelf en daar ben ik trots op, ook op mijn gevoelens.

I

Het kan soms best lastig zijn om gevoelig te zijn. Om jezelf te zijn.

Dat ervaar ik zelf zo en zie ik ook bij mijn kinderen. We kunnen heel erg genieten van de fijne momenten, maar de lastige momenten zijn ook extra intens.

We genieten enorm van het samen zijn, de zon, de natuur, een lach en een goed gesprek. Maar als je niet begrepen word, niet gehoord word, of als je vind dat je iets beter kan dan voel je dat ook extra intens.

Die nare gevoelens kunnen lastig zijn. Je kunt je misschien anders voelen dan anderen. Waarom hebben anderen dat niet? Waarom raakt mij dat alleen zo erg?

Vaak willen we dan van die nare gevoelens af. We verzetten ons er tegen. Nare gevoelens zijn nooit fijn om te hebben. We willen het liefst iets gewoon doen en ervoor gaan. Maar die gevoelens zitten ons in de weg.

Niet iedereen is zich bewust van zijn of haar gevoel. Hoe meer je je ervoor open stelt, hoe meer je zal merken wat alles met je doet. Dat kan confronterend zijn in het begin. Al die gevoelens die op je af komen…

Maar die gevoelens hebben ook een doel. Ze helpen je. Ze helpen je om bij jezelf te blijven. Ze helpen je om te groeien. Hoe?

Als je weet wat je voelt, dan kan je er wat mee. Mogelijkheden zijn: voor jezelf opkomen, het uiten, iemand om raad vragen, grenzen aangeven, meer rust nemen, meer tijd voor jezelf nemen.

Maar wat vaak het belangrijkste is, is je gevoel accepteren en jezelf zijn. Accepteren dat dit gevoel bij jou hoort. Dat het bij jou hoort dat je gevoelig bent en dat je alles mag voelen. Weten dat er altijd wel weer een oplossing komt, als je maar je gevoel blijft uiten. Het bijzondere is, als je je gevoel uit, vlak daarna weet je vaak ook wat je wil doen.

Groeien is niet altijd de makkelijkste weg, maar het helpt zeker om je steeds rustiger, blijer en zekerder te voelen.

Ik zie dat bij mijn kinderen, bij de mensen die in mijn praktijk komen en ik merk dat zelf iedere keer weer.

Als je durft om naar je diepste gevoel te kijken, ontstaat er wat moois.

Dus je mag echt trots zijn op je gevoelens. Ze laten je zien welke richting je op mag groeien.

Ik ben mezelf en daar ben ik trots op, ook op mijn gevoelens.

Zie ook mijn andere blog: Alle emoties mogen er zijn.

Wil je meer hierover weten, neem gerust contact met me op.